Kokteli.......

Sve što ste želeli da znate o koktelima , a mrzelo vas je da tražite........ :)

Tequila sunrise
2008/10/22,23:49

Ime ovog pića je postalo popularno 1973. godine kada se pojavio singl grupe "Eagles" - "Tequila sunrise" i kasnije u istoimenom filmu gde su glavne uloge imali Mel Gibson i Michelle Pfeiffer. 

Za pripremu postoje dva glavna načina : 

1. Originalni način : Tequila, Cremè de cassis (neka vrsta likera od borovnice?!), sok od limuna i kisela voda

2. Poznatija mešavina : Tequila, sok od narandže i grenadine (crveni sirup koji služi da da boju koktelima )

 

Mojito - Мохито :)
2008/10/16,20:31

Rodno mesto ovog koktela je Kuba, mada postoje razne varijacije priča o tome kako je tačno nastao.

Jedna od priča je da je ovaj koktel sličan piću iz XVI veka - "El Draque", koje je bilo pravljeno u čast Sera Francisa Drake-a. Pravljeno je sa tzv. Tafiom (piće koje je primitivni predak ruma). Ostali sastojci koji su ubacivani u ovo piće - menta, limun, su korišćeni samo da bi sakrili grub ukus. 

Druga strana ove priče je da ime Mojito nastalo od reči Mojo - kubanskog začina koji je korišćen za razna jela. Pošto je ovo sporedni dodatak , znači da se dodaje u malim količinama, a prevod malo Mojo-a na španski je "Mojito". 

Ali , bez obzira na korene reči ovog koktela, činjenica je da svi volimo da ga pijemo tako da evo i recepta:

Sastojci : Beli rum, šećer, limunov sok (lime), kisela voda  i menta (iliti nana).

Priprema : Limunov sok se ubaci u šećer i listiće nane. Zatim se to meša nečim što se zove "muddler", ne znam tačan prevod ali recimo mušljalica (kao tučak u avanu :). Zatim se doda rum. Na kraju se dodaje kisela voda i kocke leda. Živeli ! ! :)

 

mojito (source : google images ) 

 

Margaritas - my favourite
2008/10/15,14:28

Margarite... koktelčići koji se pojavljuju u svakoj drugoj Američkoj seriji ili filmu....... Namenjeni fanovima tekile pošto je to njen glavni sastojak. Osvežavajući koktel koji je ujedno vrlo lak za pripremu, a jos laksi za konzumiranje... :) I kao što rekoh, njen osnovni sastojak je tekila (Sauza, Two fingers.... nikako Sombrero:) ) zatim Triple Sec (iliti liker od narandže) i sok od limuna (preporučljivo zeleni). Naravno , tu je i so koja se stavlja na ivicu čaše. 

Inače, Margarita je na latinskom biser, a na špansom jeziku ljiljan.


 

Prvenac :)
2008/10/14,20:14

Prvi koktel koji je nastao 1830 - te godine u Luizijani. Zvao se Sazerac. Najstariji i prvi Sazerac se sastojao od konjaka i pelinkovca i napravio ga je Antoine Amedee Peychaud.To je prvi koktel koji je napravljen u Americi. Od njegovog nastanka pojavile su se mnoge varijacije tog koktela koje su sadržale konjak , viski , absent i razne vrste pelinkovaca. Ovom koktelu je naziv dao John Shiller povodom otvaranja Sazerac coffee house-a u New Orleansu. 

 

Poreklo reči koktel.........
2008/10/14,19:24

Najranija definicija ove reči potiče još iz davne 1806. godine kada je u jednom izdanju novina "Balance and Columbian repository" iz Hadsona (N.Y) dat odgovor na pitanje čitaoca "Šta je koktel?".  U članku je pisalo : "Koktel je stimulativno piće koje se sastoji od bilo koje vrste alkohola, šećera i gorkih pića". Tek 25 godina nakon toga , pojavio se prvi koktel koji se zvao "Sazerac"

source : Wikipedia, Google 

«Prethodni   1 2
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu