Kokteli.......

Sve što ste želeli da znate o koktelima , a mrzelo vas je da tražite........ :)

Barsim
2008/12/17,22:25
Barsim je program/igrica koja je namenjena svima onima koji žele da postanu barmeni, to već jesu ali žele da poboljšaju svoja znanja o koktelima i pravljenju istih, ili jednostavno žele da "ubiju" vreme ovim zanimljivim software-om. Ovaj program možete skinuti ovde.
Rob Roy
2008/12/15,02:15

Ovaj koktel je dosta sličan koktelu Manhattan. Nazvan je po škotskom kantautoru Rob Roy MacGregor-u. Sastoji se od škotskog viskija, vermuta i pelinkovca. Po želji se dodaje i led. Jedina razlika u odnosu na Manhattan je ta što se u ovaj koktel stavlja isključivo Skoč (škotski viski) dok se u Manhattan može staviti bilo koji drugi. 

 

 

Jello shots
2008/12/07,20:15

Jello shots su sličnog ukusa kao žele bombone, samo što pored toga imaju i alkohol. :) Da bi se napravilo otprilike 40 malih plastičnih čaša, potrebno je : 2 čaše ključale vode, 60g želatina, 180 ml hladne vode, 300 ml ohlađene votke (obično se pravi sa votkom ali može i bilo koje drugo alkoholno piće). Zatim se ključala voda i želatin mešaju dok se ne sjedine, a onda se ubace votka i hladna voda. Zatim se sve to sipa u pripremljene čaše. Možete koristiti i čaše za tekilu, ali su plastične praktičnije jer su fleksibilne. Može se i dodati manje obične hladne vode i malo kisele vode, tako da jello shots izgledaju kao da imaju mehuriće u sebi. Video o pripremanju ovoga možete videti ovde.

 

 

Caipirinha
2008/12/06,15:27

Caipirinha je Brazilski nacionalni koktel koji se pravi sa cachaça-om (Ka-Sha-Aa), šećerom i zelenim limunom. Cachaça je alkoholno piće koje nastaje fermentacijom šećerne trske , slično kao rum. Najvećim delom se proizvodi u Brazilu gde se godišnje prodaje 1.5 miliona litara. Reč Caipirinha je deminutiv brazilske reči Caipira, što predstavlja nekog sa sela. 

 

 

Frostbite
2008/11/27,10:53

Pošto je najzad stigla prava zima, pao prvi sneg, red je da i mi odaberemo jedan zimski koktel. Ako ništa drugo, bar po izgledu i imenu. :) Ovaj koktel je dobio ime (Frostbite-promrzlina) po svojoj belo-plavoj boji. Sastojci ovog koktela su : 45 ml tequile, 15 ml creme de cacao (liker od čokolade i vanile(mmmm:)), 15 ml Blue Curacao (liker od neke vrste limuna koji raste na ostrvu Curacao u Karipskom moru) i 15 ml punomasnog mleka. Meša se sa kockama leda u klasičnom šejkeru za koktele.

 

Blue Blazer
2008/11/25,16:53

Blue Blazer - koktel čiji je tvorac Jerry Thomas, a prvi put ga je pravio 1849. godine u San Francisku. Originalnost ovog pića nisu sastojci (viski, kljucala voda i šećer u prahu), već način na koji se pravi. Potrebne su dve srebrne šolje; u jednu od njih se sipa viski a u drugu vruća voda. Zatim se viski zapali, i dok gori , naizmenično se voda i viski presipaju iz jedne šolje u drugu bez gašenja plamena. Jerry Thomas je držao čaše na 1m udaljenosti jednu od druge, što je stvaralo dug, plav plamen između te 2 šolje.

Sve ovo možete videti ovde.

Manhattan
2008/11/18,23:28

Manhattan je koktel sa viskijem, vermutom, pelinkovcem i ledom. Vrlo jednostavan za pripremu. U knjizi "Umetnost mešanja pića" je okarakterisan kao : jak, urban i jednostavan. Prvi put je napravljen daleke 1870te godine na Menhetnu u New York-u u čast tada predsedničkog kandidata Samuel J. Tiden - a. Ovaj koktel ima dosta varijacija (9), ali su sve dosta slične originalnom receptu. Obično se služi u čaši za martini.

 

Mai - tai
2008/11/16,17:06

Prema legendi, ovaj koktel je napravio vlasnik kafića "Trader Vic Polynesian style" u Kaliforniji za par prijatelja sa Tahitija koji su bili u poseti. Jedan od njih je prilikom degustacije uzviknuo : "Maita'i roa!", što je značilo: "Veoma dobro!". Otud i naziv ovog koktela. Što se tiče recepta, postoji 7 oficijalnih a ja sam odabrala najzanimljiviji dok se ostali mogu naći u knjigama o koktelima na raznim web stranicama.

Recept: 

120 ml soka od narandže , 120 ml soka od ananasa, 30ml soka od limuna, 30 ml tamnog ruma, 30 ml svetlog ruma, 30 ml triple sec-a i 15 ml grenadine. Mućkati dok se ne sjedini, zatim sipati u čašu sa ledom i ukrasiti kriškom narandže. Živeli :)

 

B-52
2008/11/13,16:20

Ovo je shooter (šuter) koji se sastoji od likera od kafe, Baileys Irish Cream-a (nešto kao viski - liker) i Grand Marnier-a (slično kao Triple sec, samo što pored narandže ima i konjak). Kada se pravilno pripremi, sastojci se rasporede u 3 sloja. To raslojavanje se pravi zbog različitih gustina pića koja se dodaju. 

Ovo piće je dobilo ime po Američkom borbenom avionu B-52. Ovaj avion je korišćen u vijetnamskom ratu da izbacuje bombe koje prave ogromne požare. Postoji i varijanta ovog koktela koji se pali i inspirisan je upravo tim bombama. 

 

Bloody Mary
2008/11/11,22:11

Ovo je verovatno koktel koji ima naveći broj sastojaka - 8. Vrlo je specifičnog ukusa tako da postoje 2 opcije : ili da vam se dopadne mnogo ili uopšte. :) Ali naravno moraćete da probate. Naime , sastojci ovog koktela su : votka sa ledom, sok od paradajza, so sa dodatkom celera, crni biber, tabasko sos (pravljen od ljutih papričica i sirćeta) , Worcestehire sos (koji se pravi od raznih sastojaka kao što su sirće, sirup od kukuruza, belog i crnog luka i još dosta toga ), hren i sok od limuna. Ovo više deluje kao recept za nekakav ručak ali je zanimljivo da je ovaj koktel dosta popularan. On se takođe nalazi na spisku oficijalnih koktela internacionalne asocijacije barmena. Pa.... probajte...... :)

 

Cosmopolitan
2008/11/09,17:03

Po rečima Internacinalne asocijacije barmena originalan recept ovog koktela je zasnovan na citron votki (votka sa ukusom limuna). Cosmopolitan je rođak hladnih pića od brusnice. Ukus ovog koktela takođe dosta podseća na Kamikaze koktel. Nastao je 70ih godina prošlog veka. 

Osnovni sastojci ovog koktela su : votka, Cointreau (Triple sec liker), sok od brusnice i sveže isceđen zeleni limun ili zaslađen sok od zelenog limuna. Nadimak mu je Cosmo. :)

 

Black Russian - Crni rus
2008/11/06,12:15

Pre par dana sam bila na degustaciji ovog koktela i mogu vam reći da je odličan. Vrlo je jednostavan za pripremu. Sve što vam treba je votka i liker od kafe(Kahlua) (obično 2/3 votke i 1/3 likera od kafe). Tradicionalno se sipa preko mrvljenog leda u staromodnoj čaši. 

Ova kombinacija se prvi put pojavila 1949 godine, a pripisana je Belgijskom barmenu koji ga je napravio u hotelu Metropola u Briselu u čast Perle Meste - tadašnjeg ambasadora Sjedinjenih Američkih država u Luksemburgu. 

Ovaj koktel duguje ime tome što sadrži votku (a svi znamo da je to rusko piće) i crnoj boji Kahlue.

 

Long island ice tea
2008/11/04,19:05

Ovaj koktel je dobio naziv po svojoj sličnosti sa "ajs tijem". Naravno, to je samo estetska sličnost, nikako po ukusu. :) Osnovni sastojci su votka, džin, tekila i rum. Dosta alkohola u jednom piću. :) Ovaj koktel ima prosečno 28% alkohola. U češće služenoj verziji dodaje se Triple sec (liker od pomorandžine kore, spominjan ranije) kao i koka-kola.

Ovaj koktel je prvi put služen 1970te godine. Služio ga je Robert Butty, barmen u "Oak Beach Inn"-u koji se nalazio na Long ajlendu, New York.

 

Martini - classic
2008/11/02,12:17

Martini je koktel koji se po definiciji pravi sa džinom i vermutom, ali je često zamena za džin - votka, pa se zove i votka martini. Ovaj koktel je naslednik pića po imenu Martinez, koji je sadržao slatki vermut, džin, liker od trešnje i pelinkovac.

Postoje mnoge varijacije ovog koktela , ali standardni martini se pravi u odnosu 5:1. To znači da se pravi od otprilike 75ml džina i 15ml slatkog ili suvog martinija sa ledom. Ovo se naravno meša u popularnom barmenskom šejkeru. Kasnije se dodaje maslina. Iako se u početku maslina dodavala kao dekoracija koktelu, njen sok može da se doda koktelu i da nastane "Dirty martini" (prljavi martini). 

 

Ajriš kofi......
2008/10/23,22:04

Poreklo : ovo piće je izmislio Joseph Sheridan, šef kafica Foynes u Irskoj. Foynes je bio krad kroz koji je moralo da se prođe da bi se stiglo do aerodroma na zapadu Irske. Jedne zimske večeri 1940te godine je grupa putnika iz Amerike svratila u taj kafić kako bi se ugrejali. Sheridan je odlučio da u kafu doda malo viskija kako bi ih dodatno zagrejao. :) Na pitanje putnika da li piju Brazilsku kafu on je rekao : "Ne, ovo je Irska kafa".

Priprema je vrlo jednostavna : Crna kafa se sipa u šolju, zatim se doda viski i najmanje jedna kafena kašičica šećera. Zatim se meša dok se ne sjedini. Preko se doda šlag koji se ne meša sa ostatkom smeše. 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu